Ga naar de inhoud

Bouwosten nieuwbouw

raamt de investeringskosten van nieuwbouwwoningen

achtergrond rekenmodel

Doel instrument

Bereken met de Ramingsmethodiek Bouwkosten (RBK) de bouwkosten en bijkomende kosten van nieuwbouwwoningen. Dit kan al in een vroeg stadium op basis van een beperkt aantal gegevens. Het model is echter ook geschikt om de bouwkosten en bijkomende kosten van gerealiseerde projecten te toetsen.

Het model van RIGO Research en Advies heb ik gebouwd in Excel & VBA.

SCHERMAFBEELDINGEN

Beelden bouwkosten nieuwbouw

Opzet rekenmodel

Tijdens de eerste schetsfase helpt de RBK u een globale raming van de bouwkosten en bijkomende kosten te maken. In die eerste fasen van het bouwproces zijn nog weinig gegevens bekend. Alleen gegevens over aantallen woningen, woningtype, woninggrootte, dakvorm, aantal bouwlagen en de ontsluitingswijze volstaat al.

De in te voeren variabelen zijn verdeeld over de volgende hoofdgroepen:

  • aantallen woningen, woninggrootte en kostenklasse;
  • woningtype;
  • bouw- en dakvorm;
  • ontsluitingstype (alleen voor meergezinswoningen);
  • afwerking en uitrusting van de woningen;
  • bergingen en parkeervoorzieningen;
  • funderingswijze;
  • stedenbouwkundige omstandigheden.

Effecten veranderingen

Een vergelijking met ingebouwde referentieniveaus voor afmetingen en afwerking van woningen in verschillende kostenklassen vormt de basis van het model. Deze zijn mede afhankelijk van afmeting, bouwstructuur, bijzondere elementen en globale kwaliteitsverschillen en funderingskenmerken.

Resultaat is een raming op elementenbasis. U ziet daarvan op de schermafdrukken een voorbeeld.

Door de relatief beperkte omvang biedt het model snel inzicht in consequenties van het veranderen van één of meer van de plangegevens. Dit betreft zowel consequenties voor bouwkosten als voor afmetingen van het project. Past u bijvoorbeeld de diepte van het bouwblok aan, dan berekent het model automatisch de benodigde lengte van het bouwblok en de stramienmaat. En, minstens zo belangrijk, u ziet direct het effect op de bouwkosten.

CONTACT

IS UW INTERESSE GEWEKT?